Zioła w kuchni -co warto mieć

Ażeby posiadać świeże zioła w kuchni nie trzeba wielkiego ogrodu ani szklarni, w której bedzie się hodować sadzonki. Nie trzeba również być wręcz znawcą roślin i ogrodnikiem. Co jest potrzebne, by posiadać zioła doniczkowe? Jak się okazuje, własna hodowla nie jest wcale skomplikowana.

Wystarczy dobrze oświetlony parapet (najlepiej od wschodniej strony) lub ogród wertykalny na tarasie albo balkonie. Ci, którzy znają się na gotowaniu, wiedzą, żę bazylia w doniczce, która jest świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak sałatki albo pasty do kanapek. Jako ziołowy dodatek zamiast soli będzie bardzo dobrze pasować do zup, poprawi smak sosu pomidorowego albo takiego, który podaje się z makaronem Oprócz tego będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą - intensywnie zielone listki bazyli nie tylko dobrze smakują, ale także wyglądają. Analogicznie łatwa w uprawie jest kolendra. Ta roślina zawiera sporo witamin, przede wszystkim A a także C. Jest znanym antyoksydantem, jak zresztą znacząca większość ziół. Wśród ziół hodowanych w domu na parapecie można mieć także szczypiorek - tem sam, który rośnie w ogrodzie. W wielu sklepach można zakupić szczypiorek w doniczce. Regularnie podcinany, będzie posiadać mocne korzenie i wiosną można go przesadzić bezpośrednio do gruntu. Zioła i warzywa z własnej uprawy sprawiają, że dania są zdrowsze, pozbawione konserwantów i pestycydów, które mogą być groźne dla zdrowia. Dodatkowo zimą świeże zioła są dość drogie, lepiej na ten okres mieć w doniczkach własne zioła i sięgać po nie w czasie gotowania.
Zobacz więcej: bazylia.
on 10:03:00 by  |